Czarna, czerwona czy biała? Szybki przegląd herbacianego asortymentu.

Czarna, czerwona czy biała? Szybki przegląd herbacianego asortymentu.

Zielona, czarna, czerwona, owocowa, aromatyzowana, ziołowa. Wybór jest wielki. Ale jaką herbatę wybrać dla siebie? Która będzie odpowiednia na lepsze trawienie, pobudzenie, ból brzucha? Oto mały przegląd herbacianego asortymentu.

Zielona

Świeże, suszone liście herbaty. Najlepsze walory smakowe uzyskuje się po zaparzeniu herbaty w temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Szczególnie poleca się parzenie w dzbanuszku i przelewanie naparu do filiżanki. Czas parzenia jest uzależniony od rodzaju suszu- im grubszy susz tym parzenie powinno trwać dłużej. Krótkie parzenie (około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami (taniną), więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym (tanina niweluje działanie teiny). Warto pamiętać, że na smak herbaty wpływa również miękkość wody, którą zostaje zaparzona. Co ciekawe herbatę zieloną można parzyć wielokrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach.

Co kryje zielona herbata?

Dobrze zaparzona zielona herbata potrafi lepiej pobudzać niż filiżanka porannej kawy, gdyż jest obfitym źródłem teiny, czyli herbacianego odpowiednika kofeiny – substancji zawartej w kawie. Pomimo podobnych właściwości teiny i kofeiny efekt uzyskany po wypiciu zielonej herbaty jest zdecydowanie łagodniejszy i dłuższy. Właściwości te sprawiają, że herbata zielona jest uzupełnieniem wielu diet odchudzających i wspomagających treningi wytrzymałościowe. W związku z powyższym, podobnie jak kawy, tak i herbaty nie powinno się pić na pusty żołądek, ponieważ stymuluje do wytwarzania kwasów trawiennych.
Poza pobudzaniem zielona herbata ma również inne działanie – przeciwutleniające. Jest bogata we flawonoidy, związki spowalniające procesy starzenia i zmniejszające ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Pozytywnie wpływają również na system immunologiczny i krążenie krwi (wzmacniają naczynia włosowate). Zielona herbata jest również skutecznym detoksykantem używanym w trakcie leczenia zatruć, ponieważ powoduje przyśpieszenie wydalania toksyn z organizmu.

Właściwości zielonej herbaty:

  • Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem- tanina.
  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca dzięki teaninie (aminokwas występujący jedynie w liściach herbaty).
  • Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
  • Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
  • Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.zielona herbata

Czarna herbata

Fermentowane liście herbaty zielonej. Procesy produkcji polega na zbieraniu, więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu i suszenie świeżych liści. Czarną herbatę powinno się parzyć wrzątkiem. Średni czas parzenia herbaty w miękkiej wodzie to 3-4minuty, warto dodać, iż herbaty z regionu Assam powinny być parzone wodą twardą.

Co kryje czarna herbata?

Właściwości czarnej herbaty są podobne do jej zielonego odpowiednika. Główna różnica dotyczy zawartości teiny (herbata czarna – 40mg, herbata zielona – 30mg) oraz flawonoidów.

Czerwona herbata

Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu” Pu-Erh. Najlepszy, pozbawiony goryczki aromat uzyskuje się podczas parzenia w czajniczku, w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut.

Właściwości czerwonej herbaty:

  • Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit przyśpieszając metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
  • Reguluje przemianę materii
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
  • Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
  • Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
  • Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
  • Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
  • Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
  • Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
  • Wzmacnia organizm.

Biała herbata

Młode listki herbaty, zbierane wiosną po wcześniejszym osłonięciu przed słońcem celem ograniczenia wytworzenia chlorofilu- zielonego barwnika, które następnie poddawane są procesowi suszenia. Białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze od 85-90 °C przez około 5 minut. Tak zaparzony napar zachowa najlepsze wartości smakowe i swój unikalny aromat.

Właściwości białej herbaty:

  • Wspomaga odporność, łagodzi napięcia i stresy dzięki dużej zawartości witaminy C.
  • Zawiera najwięcej teiny co pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco, wspomaga koncentrację.
  • Jest silnym antyoksydantem. Zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych niż inne herbaty.
  • Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona, dzięki czemu biała herbata nosi miano „eliksiru młodości”.

Herbaciane siostry

Rooibos i Yerba Mate

Yerba mate i rooibos zwyczajowo nazywa się herbatami nie jest to jednak trafne z punktu widzenia właściwej definicji słowa „herbata”, ponieważ zarówno yerba jak i rooibos nie są produkowane z liści krzewu herbacianego. Rooibos produkuje się z suszonych liści krzewów Aspalathus linearis, natomiast Yerba Mate z Ostrokrzewu paragwajskiego. Proces produkcji obu herbat jest bardzo podobny, ale nie identyczny, co wynika z budowy liści. I tak Rooibos to suszone, pocięte igły poddane lekkiej fermentacji, Yerba zaś, suszone i pokruszone listki przypominające płatki.

Obydwie herbaty różnią się smakiem i właściwościami. Pierwsza ma słodki pozbawiony goryczy, miodowy smak i słomkową barwę. Druga lekko cierpkiego smaku z tytoniową nutą. Podobnie jest ze sposobem parzenia: rooibos parzy się przez około 8 do 10 minut zalany wrzątkiem a Yerba mate wymaga znacznie chłodniejszej wody (około 80 stopni Celsjusza) i krótszego czasu parzenia: 5min.

Rooibos właściwości:

  • Napój nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom.
  • Polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu.
  • Ze względu na niską zawartość kalorii i dużą ilość mikro i makroelementów coraz częściej staje się składnikiem diet odchudzających.
  • Duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży.
  • Obfitość w przeciwutleniacze pozytywnie stymuluje układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia i przeciwdziała niektórym odmianom raka.
  • Fusy” czasami się stosuje jako okład na trudno-gojące, swędzące rany.
  • Reguluje ciśnienie krwi i poziom kwasów żołądkowych.

Yerba mate właściwości:

  • Zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, dlatego nie należy pić jej zbyt często.
  • Przyśpiesza przemianę materii, spalanie tłuszczów.
  • Zapewnia uczucie sytości.
  • Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów,
  • Każdą porcję herbaty można zalewać wielokrotnie, chociaż nie powinno się tego robić, ponieważ uwalniają się wtedy substancje zwiększające ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka(głównie krtani, przełyku i jamy ustnej).
  • Zawiera dużo przeciwutleniaczy.
  • Poprawia koncentrację i usuwa zmęczenie.
  • Podnosi ciśnienie i udrażnia żyły

Herbata owocowa

Herbaty owocowe często nie zawierają suszonych liści krzewu herbacianego. Zarówno kolor jak i smak zależą od mieszanki składników służących do przyrządzenia konkretnej herbatki.

Podsumowanie:

Spośród wielu gatunków i rodzajów herbat warto poszukać tej odpowiedniej dla nas. Jeżeli szukamy czegoś, co ma zastąpić nam kawę, pobudzić, dodać energii szczególnie polecana jest Yerba Mate, herbata biała, herbata czerwona, herbata zielona. Podczas odchudzania sięgnijmy po herbatę czerwoną, Yerbę, Rooibos, herbatę zieloną. Wszystko zależy od naszych upodobań i potrzeb. Warto poszukać takiej, która spełni nasze oczekiwania. Zgłębienie sposobów parzenia zapewni nam doskonały smak i aromat. Co najważniejsze, jeśli chodzi o herbatę, to nie ma złego wyboru- każda jest zdrowa!

Warto wiedzieć

  • dzienna porcja herbaty nie powinna przekraczać czterech-pięciu filiżanek, najlepiej pić ją godzinę po posiłku. Spożywanie jej w zbyt dużej ilości może sprawić, że zawarte w niej garbniki podrażnią błonę śluzową, co negatywnie wpłynie na wchłanianie składników pokarmowych. Co więcej, nadmiar garbników niszczy witaminę B1;
  • polifenole zawarte w herbacie mają zasadniczo dobroczynny wpływ na zdrowie, ale mogą też blokować wchłanianie żelaza. Aby zneutralizować ten efekt należy spożywać produkty bogate w witaminę C, zwiększającą przyswajanie żelaza;
  • wypicie zbyt dużej ilości herbaty (szczególnie mocnej) przed snem może powodować bezsenność.
  • Kobiety ciężarne i karmiące powinny unikać picia mocnych, pierwszych naparów herbat z wyjątkiem Rooibos.

[0]
0.00 zł Zobacz

Formularz zamówienia

NazwaCena
Anuluj
Better Pay - System sprzedaży dla WordPress!