Nietolerancja pokarmowa a zdrowie

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Zachęcamy do skorzystania z usług naszej poradni celem wykonania badania na nietolerancję pokarmową oraz podjęcie leczenia dietetycznego.dowiedz się więcej

Nietolerancja pokarmowa to zazwyczaj przewlekła reakcja immunologiczna na pokarm, z udziałem podwyższonego stężenia przeciwciał IgG lub o innej etiologii.

Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego zazwyczaj ma związek z nadprodukcją przeciwciał typu IgG. Ich nadmiar sprawia, że organizm aktywuje reakcje obronną i zaczyna zwalczać własne zdrowe tkanki. Wzmożone wytwarzanie przeciwciał łączy się z uszkodzeniem ścian jelita. Przyjmowane leki, infekcja lub zatrucia sprawiają, że zwiększa się przepuszczalność niestrawionych resztek pokarmu. Gdy trafiają one do krwiobiegu organizm traktuje je jak zagrożenie, choć same w sobie nie są niebezpieczne. To nietypowe zachowanie układu odpornościowego bardzo często pociąga za sobą przykre dolegliwości. W niektórych przypadkach stan zapalny uaktywnia się po kilku godzinach lub dniach po zjedzeniu produktu, który wywołał nietolerancję pokarmową.

Nietolerancja pokarmowa nie mająca podłoża immunologicznego najczęściej ma związek z zaburzeniem procesów trawienia. Czynnikiem, który u większości chorych wywołuje przykre dolegliwości jest laktoza. Niewystarczająca ilość enzymów trawiennych bardzo często utrudnia trawienie i wywołuje nietolerancję fruktozy, glutenu, alkoholu oraz niektórych składników błonnika. Zdarza się, że choroba uaktywnia się po spożyciu produktów, do których dodawane są utrwalacze, konserwanty lub wzmacniacze smaku.

Rozumienie złożonego sposobu, w jaki żywność wpływa na nasze życie codzienne, jest dopiero w fazie rozwoju. Diagnozowanie powodu występowania różnych symptomów, który wydaje się być „niewyjaśnialny”, jest zazwyczaj trudne. Ludziom, którzy zdradzają niektóre z objawów nietolerancji pokarmowej, pracownicy służby zdrowia i media często wmawiają, że ich stan jest wynikiem napięć związanych z niewłaściwym funkcjonowaniem umysłu i leczy się raczej psychologiczne konsekwencje ich choroby, niż właściwe przyczyny. Chcemy więc wspomóc szukanie odpowiedzi na pytania związane z nietolerancjami pokarmowymi i wyjaśnić korzyści związane z przeprowadzeniem testu Food Detective, jeśli twój organizm zdradza jakiekolwiek objawy, mogące mieć z nimi związek.

Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest taka nietolerancja; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

Objawy nietolerancji pokarmowej są przeważnie niespecyficzne, dlatego wielu pacjentów pozostaje niezdiagnozowanych i cierpi latami

Najczęstsze objawy to:

  • bóle głowy

  • bóle brzucha

  • migrena

  • zaparcia

  • biegunki

  • wzdęcia

  • zaburzenia snu, bezsenność 

  • niepokój

  • nieżyt żołądka

  • zapalenie jelit

  • zespół złego wchłaniania

  • nadwaga lub niedowaga

  • zapalenie stawów

  • świąd skóry

Dodatkowo nietolerancja pokarmowa może także powodować objawy takie jak:

  • Głowa: zawroty głowy, migreny, bóle zatok, zasłabnięcia

  • Oczy, uszy, nos, gardło: Cienie pod oczami, łzawienie, zaczerwienienie oczu, zaburzenia widzenia, dzwonienie i szum w uszach, zaburzenia słuchu, zapalenie ucha, katar, zatkany nos, powiększenie migdałków, zapalenie gardła, podatność na przeziębienia, przewlekły kaszel, zapalenie zatok

  • Serce i płuca: uczucie kołatania serca, zwolnienie pulsu, zbyt niskie lub zbyt wysokie ciśnienie, przyspieszenie tętna, ziewanie, chrypka, astma

  • Krew: leukocytopenia, niedokrwistość, hipoglikemia, hiperglikemia, cholesterolemia, triglicerydemia

  • Przewód pokarmowy: ból brzucha, niestrawność, zgaga, zaparcia, skurcze, mdłości, wzdęcia, owrzodzenia, biegunka, zaburzenia wchłaniania pokarmu, brzydka woń z ust

  • Skóra: wysypki, rumień, pokrzywka, egzema, łupież, wypadanie włosów, łuszczyca, trądzik, grzybica, świąd skóry, cellulit, nadmierne pocenie się, nadmierne rogowacenie, przebarwienia

  • Problemy psychiczne: lęk, depresja, niepokój, płaczliwość, nadpobudliwość, rozdrażnienie, ADHD, problemy z pamięcią i koncentracją, anoreksja, bulimia

  • Inne: zespół przewlekłego zmęczenia, bezsenność, chrapanie, senność po jedzeniu, nadwaga, niedowaga, bóle stawów, osłabienie, skurcze mięśni, bóle kręgosłupa, reumatyzm, osteoporoza, bolesne miesiączki, stany zapalne pochwy, syndrom przed-menstruacyjny, infekcje, nadmierne pocenie się, zaburzenia potencji, nieprzyjemny zapach potu

Leczenie nietolerancji pokarmowej

Pierwszym krokiem jest zdiagnozowanie produktów, które dają objawy nietolerancji pokarmowej za pomocą specjalnych testów. Znając produkty nietolerowane opracowujemy indywidualną dietę eliminacyjną. Drogą wyeliminowania pokarmów nietolerowanych możemy zlikwidować objawy chorobowe, na które cierpimy od lat.

Nietolerancja pokarmowa a otyłość.

Przeprowadzone w ostatnich latach badania wskazują, że nietolerancja pokarmowa może przyczynić się do rozwoju otyłości, a wykluczenie z diety nietolerowanych pokarmów powoduje redukcję wagi, przy tej samej ilości spożywanych kalorii.

Nietolerancja pokarmowa a choroby z autoagresją.

W chorobach z autoagresją (np. choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów) obserwuje się radykalną poprawę po wyeliminowaniu pokarmów nietolerowanych.

W Poradni żywieniowej Dietetyk+ wykonujemy sprawdzone, akredytowane testy, których wartość diagnostyczna została potwierdzona odpowiednimi badaniami. W ramach opłaty za test pacjent ma zapewnioną konsultację dietetyka – specjalisty żywienia człowieka.

Dlaczego wykonanie samego testu nietolerancji pokarmowej mija się z celem?
Jedynie interpretacja testu nietolerancji pokarmowej przez doświadczonego dietetyka, specjalisty do spraw żywienia człowieka oraz odpowiednio skomponowana dieta umożliwia prawidłowe leczenie i wykluczenie w 100% produktów nietolerowanych z jadłospisu, a tym samym lepsze samopoczucie i poprawę stanu zdrowia. Obecnie wysokoprzetworzona żywność, obniżanie kosztów jej produkcji technologicznej powoduje, że do wielu produktów żywnościowych dodawane są różnego rodzaju składniki pełniące funkcje wypełniaczy, polepszaczy smaku, zagęstników, konserwantów. Na przykład w mrożonych liściach szpinaku możemy znaleźć proszek jajeczny, w wędlinie i owocach suszonych gluten, w jogurcie owocowym kukurydzę. Dlatego ważne jest umiejętne czytanie etykiet. Istotną rolę odgrywa również właściwe skomponowanie diety. Nie tylko musi być prawidłowo zbilansowana, ale także urozmaicona. Tak opracowana dieta chroni przed powstawaniem nietolerancji pokarmowej na kolejne produkty i może prowadzić do całkowitego wyleczenia.

[0]
0.00 zł Zobacz

Formularz zamówienia

NazwaCena
Anuluj
Better Pay - System sprzedaży dla WordPress!