drink_d

Ograniczenie spożycia alkoholu zapobiega wielu schorzeniom. Alkohol jest przeciwwskazany w nadciśnieniu tętniczym, hipertriglicerydemii, u ludzi po przebytym zapaleniu trzustki i w cukrzycy. Ludzie dużo pijacy częściej chorują na marskość wątroby, zwyrodnienie mięśnia serca, wysokie spożycie sprzyja także nagłej śmierci sercowej. Częste spożywanie nawet umiarkowanych ilości alkoholu może prowadzić do uzależnienia. Mężczyźni nie powinni wypijać dziennie więcej niż 2 kieliszki mocnego [...]

shutterstock_91623284m

Pij wystarczającą ilość wody Bez wody nie mogą zachodzić w ustroju człowieka żadne procesy metaboliczne. Woda musi być dostarczona organizmowi w odpowiedniej ilości z płynami, potrawami i produktami, gdyż organizm nie może jej magazynować. Niedostateczna ilość płynów doprowadza do odwodnienia, dlatego należy pić często w umiarkowanych ilościach. Zaleca się spożycie 2 l płynów dziennie, a najbardziej polecanym napojem jest woda. [...]

sól morska miska

Ograniczaj spożycie soli Sód będący składnikiem soli kuchennej odgrywa w organizmie ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej, w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i pobudliwości nerwowo-mięśniowej. Zbyt duża ilość sodu w diecie wpływa jednak na podwyższenie ciśnienia tętniczego i poza chorobami sercowo-naczyniowymi także na rozwój cukrzycy, wywołuje uszkodzenia nerek, dolegliwości wątroby oraz podwyższa stężenie cholesterolu. Nadmierne spożycie sodu w postaci soli kuchennej przyczynia [...]

ciastka

Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Cukier jest źródłem tzw. „pustych” kalorii, nie dostarcza niezbędnych składników. Szczególnie w leczeniu hipertriglicerydemii, zespołu metabolicznego i cukrzycy, jedno i dwucukry dodane (np. sacharoza) powinny być wykluczone z diety. Niewskazane są przemysłowo produkowane ciasta, ciasteczka, krakersy, czekolada, batoniki czekoladowe itp. z zastosowaniem cukru i tłuszczów cukierniczych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Cukier i [...]

oliwka_z_oliwek_popup

Ograniczaj spożycie tłuszczów a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych W profilaktyce i leczeniu miażdżycy, a także zespołu metabolicznego i cukrzycy ważne jest zastępowanie nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych w maśle, smalcu, słoninie i tłustych produktach mięsnych i mlecznych) nienasyconymi kwasami, które znajdują się w olejach rybich i roślinnych. Oleje roślinne i rybie nie zawierają cholesterolu [...]

Strona 1 z 3
Kontakt