2061734-szyja-tarczyca-900-666

Niedoczynność tarczycy jest jednym z częstszych schorzeń endokrynologicznych. Zasadnicze znaczenie w terapii tego schorzenia odgrywa prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta. Pozwala ona na dostarczenie wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędna jest bowiem obecność wielu składników mineralnych, w szczególności jodu, żelaza, cynku i selenu. Wśród składników, których niedobór również może [...]

a pregnant woman is holding her tummy

Ciąża  jest okresem w którym wzrasta zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz następujące witaminy: A, B1, B2, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy, B6, B12, C, E, foliany, a także minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, jod, selen. Nieprawidłowe żywienie ciężarnych głównie polega na nadmiernej ilości spożywanych pokarmów i niewłaściwym doborze produktów. W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zmienia [...]

articles1d84e91fc93511d946fbf322a4fa92fc

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciąże oraz podczas ciąży ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia jej prawidłowego przebiegu, optymalnego rozwoju dziecka, jego zdrowia po urodzeniu, w wieku dziecięcym i dorosłym życiu. Według koncepcji programowania żywieniowego w tzw. krytycznych okresach rozwoju organizmu ludzkiego (m.in. w życiu płodowym) wpływ niekorzystnych czynników środowiskowych, jak np. niedobór lub nadmiar składników pokarmowych, może prowadzić do [...]

Healthy nutrition

Otyłość jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30% masy ciała. Zakres normy BMI wynosi 18,5-24,9 kg/m2, wartości od 25 do 30 kg/m2 wskazują na nadwagę, a powyżej 30 kg/m2 świadczą o otyłości. Gdy BMI jest wyższe od 40 kg/m2 rozpoznajemy otyłość olbrzymią. Otyłość charakteryzuje nie tylko stopień nadwagi, ilość tłuszczu w [...]

nietole3

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa? Zachęcamy do skorzystania z usług naszej poradni celem wykonania badania na nietolerancję pokarmową oraz podjęcie leczenia dietetycznego dowiedz się więcej Nietolerancja pokarmowa to zazwyczaj przewlekła reakcja immunologiczna na pokarm, z udziałem podwyższonego stężenia przeciwciał IgG lub o innej etiologii. Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego zazwyczaj ma związek z nadprodukcją przeciwciał typu IgG. Ich nadmiar sprawia, że [...]

Strona 1 z 2
Kontakt