Witamina D, czyli grupa steroidowych organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Podstawowe znacznie mają dwie formy witaminy D: witamina D2 naturalnie występująca w roślinach (oleje roślinne, grzyby) oraz witamina D3 (cholekalcyferol) naturalnie występująca w organizmach zwierzęcych (tłuste ryby). W organizmie człowieka witamina ta pełni wiele istotnych funkcji. Odpowiada za gospodarkę wapniem, zatem jej niedobór powoduje rozwój krzywicy, osteoporozy czy osteomalacji. D3 odgrywa dużą rolę w prawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu. Wysoki poziom witaminy D3 zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób autoimmunologicznych (stwardnienie rozsiane, nieswoiste zapalenia jelit, toczeń [...]

what in green tea_628x363

Zielona, czarna, czerwona, owocowa, aromatyzowana, ziołowa. Wybór jest wielki. Ale jaką herbatę wybrać dla siebie? Która będzie odpowiednia na lepsze trawienie, pobudzenie, ból brzucha? Oto mały przegląd herbacianego asortymentu. Zielona Świeże, suszone liście herbaty. Najlepsze walory smakowe uzyskuje się po zaparzeniu herbaty w temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Szczególnie poleca się parzenie w dzbanuszku i przelewanie naparu do filiżanki. Czas parzenia [...]

pomidor

Sierpień jest miesiącem obfitującym w świeże, regionalne pomidory. Bogactwo tych warzyw znane jest nie od dziś a jego źródłem jest likopen. Obecnie pomidory spożywane są głównie w postaci surowej jednak warto również zwrócić uwagę na soki.  Co kryje w sobie sok pomidorowy? Pierwszym i najważniejszym składnikiem soku jest likopen czyli naturalny przeciwutleniacz i barwnik któremu pomidory zawdzięczają swój piękny czerwony [...]

age

„Masz tyle lat, na ile się czujesz”, „W zdrowym ciele, młody duch”, „Jesteś tym, co jesz” popularne powiedzenia kryją w sobie wiele prawdy. Dieta i styl życia wpływają nie tylko na nasz wygląd i samopoczucie, ale również przekładają się na nasze zdrowie. W ostatnich latach coraz popularniejsza stała się analiza składu ciała, która między innymi wskazuje na faktyczny wiek metaboliczny [...]

insulinooporność

Co to jest insulinooporność? Insulinooporność charakteryzuje się zmniejszeniem wrażliwości tkanek, szczególnie mięśni i tkanki tłuszczowej, na działanie insuliny – osłabieniem działania insuliny.  Jest główną składową zespołu metabolicznego – podstawowego problemu zdrowotnego współczesnego świata. Na rozwój insulinooporności wpływa wiele czynników, między innymi czynniki genetyczne, niewłaściwy sposób żywienia, niska aktywność fizyczna i stres emocjonalny. Insulina niezbędna jest do transportowania glukozy – głównego [...]

Strona 1 z 2
Kontakt